4 Gigantische fouten waardoor studenten geen hoge cijfers halen (#3 verwacht je nooit)

Sjirk Zijlstra

Sjirk Zijlstra

Uren heb je doorgebracht in de bieb om voor het tentamen te blokken. Je wist zeker dat als je zaterdag vroeg zou beginnen, je alle stof er wel in zou krijgen. Toch zit je hier dan, zondagavond en je bent nog niet klaar. Terwijl het tentamen nadert, lijkt je geheugen wel een zeef en blijf je alles doornemen. Opeens realiseer je iets: de laatste keer dat het je goed gelukt is om te studeren, lijkt wel de middelbare school. Je opleiding blijft vooral herhalen WAT je moet leren, maar niemand die je ook uitlegt HOE je het kan leren. Hoe tof zou het zijn als je gewoon wat tips zou krijgen die ervoor zorgen dat jij het hoogste cijfer in de klas haalt! Gelukkig zijn er veel manieren om beter te leren, zeker voor jou! Maar om te weten wat de oplossing is, moeten we achterhalen waar het probleem zit. Laten we daarom eerst kijken naar jouw situatie zodat ik je daarna die ene tip kan geven die meteen werkt.

FOUT #1: Meer uren

Ben jij degene die dagenlang studeert, maar nog steeds tijd tekort komt? Zit je gemiddeld meer tijd in de bieb dan in de les en ken je de bieb beter dan je eigen kamer? Logisch dat je niet meer weet waar je de uren vandaan moet halen. Een keer niet met vrienden afspreken zodat het wel lukt lijkt dan een logische oplossing, maar geloof mij: dat hoeft niet! Besteedde je al die energie nou maar aan effectieve methodes, dan heb je geen tijd tekort maar boeken te kort! Met een paar kleine aanpassingen en bewezen studiemethoden ben je in staat MEER te leren in MINDER tijd. Zeg nou eerlijk, wie wil dat niet?

FOUT #2: Meer lezen

Misschien lijkt elke leersessie de eerste keer en je geheugen net gatenkaas? Met wat je verteld is, is het logisch dat je denkt dat je de stof moet blijven herlezen zodat het wel een keer blijft zitten. Maar pas op! Je loopt het risico om MINDER te leren in MEER tijd! Natuurlijk moet je ergens beginnen en is herhaling echt niet slecht. Maar wat je nu doet is te vergelijken met elke keer de wedstrijd opnieuw starten, logisch dat je nooit de finish haalt! Jij moet technieken gaan afwisselen en je repertoire uitbreiden zodat je een kampioen wordt in onthouden. Met de juiste methoden kan je jouw brein inzetten waar deze goed in is: leren!

FOUT #3: Langzaam lezen

Het kan ook gewoon te veel zijn. Dat gevoel dat je krijgt als je naar je boek kijkt… #hoedan? Het lijkt alsof andere studenten wél een manier hebben om veel te leren in korte tijd, zij zitten immers al in de kroeg en jij nog in je boek. Dit heeft kan twee redenen hebben. Zij zijn bovengemiddeld snel of jij bent te langzaam. In beide gevallen betekent het dat jij nog veel kan leren over snellezen. Met nieuwe methodes sta jij straks al eerste in de kroeg, of naja, wanneer Ome Duo het weer toelaat, en struikelen je medestudenten nog over de opdrachten.

FOUT #4: Blijven leren zoals je nu doet

Begin je steeds vaker te twijfelen of je het wel goed doet? In het begin lukte het allemaal nog, maar het gaat steeds lastiger en zelfs al een paar keer goed mis. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je niet de juiste aanpak hebt, ondanks dat deze manier je altijd heeft geholpen. En de studie vertelt je vooral WAT  je moet leren, maar niemand die je vertelt HOE je moet leren. Je voelt je in de steek gelaten, want de laatste keer dat iemand je vertelde hoe je moest leren was op de middelbare school. En die manier werkt niet meer. Dit ligt niet aan jou, echt niet! 

Jij bent niet het probleem, je AANPAK is het probleem. Jij werkt op de manier die jij kent én die succesvol was, super goed! Bovendien lees je deze blog toch? Je wil beter worden én besteed daar tijd aan, dubbel goed! Elke fase heeft een nieuwe aanpak nodig. Je fietst nu toch ook niet meer op je kleuterfiets naar je les? Neem nou van mij aan: je kan het WEL!! Stop met technieken van de middelbare school, jij mag door naar de volgende ronde. Met een upgrade van je aanpak verslind je die boeken bij het ontbijt. Verouderde stappen eruit, een paar nieuwe stappen erbij en knallen met die tentamens!

ER IS HOOP!

Gelukkig is er ook goed nieuws: ook jij kan meer uit jezelf halen. Geen onmogelijke technieken, maar zoals ik al zei: een simpele aanpak die voor jou werkt. Ik zie je denken: als dat zo simpel was, waarom is je dat niet eerder verteld? Dat is geen kwestie van mysterieuze samenzweringen of valse docenten, maar simpele onwetendheid. Docenten weten alles van frans, wiskunde of geschiedenis maar hebben zelf ook geen specifiek vak gehad over leren en studeren. Een gemiste kans vind ik: waarom zou je niet het beste uit jezelf mogen halen? Daar gaan wij voor zorgen! Ik heb onderzoek gedaan en voor jou de meest eenvoudige en simpele stappen uitgekozen om meer te leren in minder tijd. Allemaal gebaseerd op leerstrategieën die keer op keer bewezen effectief zijn. Goed nieuws toch? Want zeg nou eerlijk, lijkt het je niet heerlijk om dit weekend af te spreken met je vrienden én die toets te halen? Kan jij een keer zonder stress je tentamen maken. In onze volgende blog krijg je tips die je meteen kan toepassen! Succes!

× Vragen?