Hoe leer je meer in minder tijd? (Pas deze 2 magische technieken direct toe!)

Sjirk Zijlstra

Sjirk Zijlstra

Elke dag zit je tussen de boeken en nóg weet je niet alles. Je kijkt naar je agenda. Één woord komt elke dag terug in dikke vette letters: STUDEREN. En als je met al die uren het tentamen haalde, was het nog prima. Maar elke dag dat je dichter bij het tentamen komt, lijkt het steeds lastiger om alles te onthouden. In dat geval studeer jij waarschijnlijk verkeerd en is het goed dat je deze blog leest. Met de tips uit deze blogserie onthoud je wel je studiestof. Je ontdekt hoe je met een vlijmscherpe focus de boekenkast van je opa en oma binnen no-time bestudeert en het zo lang onthoudt dat je het zelfs tegen je eigen kleinkinderen kan uitleggen. Als je nog niet klaar bent om beter te leren moet je nu stoppen met het lezen van deze blog.

Methode #1: 100% FOCUS

Je brein heeft een beperkte capaciteit, maar met de volgende tips kan je deze optimaal benutten. Als jij studeert ben je met veel meer bezig dan alleen de stof. Je mobiele telefoon ligt binnen handbereik, het internet is 1 klik verder en dan hebben we het nog niet eens over je huisgenoten. Geloof mij maar als ik zeg dat afleiding de basis is voor de verloren uren tijdens het studeren. Dat hoeft niet!

Hoe pas je dit toe?

Met een paar simpele stappen verander je jouw mobiel van afleider naar begeleider. Twee voorbeelden van apps die wij door veel studenten gebruikt zien worden zijn Forest en Flipd. Deze speciaal ontwikkelde apps verzamelen binnenkomende notificaties en laten deze zien als je klaar bent, zo houden ze ongewenste prikkels buiten zonder ze te missen. Het beste is dat in Forest je een eigen bos kan planten! Als jij langer concentreert wordt je bos groter! Lekker eco! 

Blijf je liever online tijdens het studeren? Ook dan zijn er simpele stappen die je kan zetten. Schrijf alles wat in je opkomt dat NIET met het leren te maken heeft op. Bijvoorbeeld met een simpele notitie op je telefoon of met pen en papier. Door deze prikkels ergens te noteren, maak je ruimte vrij in je brein zodat je die weer volledig kan gebruiken voor het onthouden van de stof. Werk met studieblokken van 30 minuten en vergeet niet na elk studieblok de prikkels aandacht te geven door bijv. te reageren op de belangrijkste 5 appjes. Zo voorkomen je dat deze terug komen tijdens het volgende studieblok. Ga NIET dweilen met de kraan open!

METHODE #2: BRAINHACK

Ons geheugen is in staat alles te onthouden wat we lezen. Ja, dat lees je goed! Met de juiste aanpak kan je alle studiestof op het juiste moment terughalen. Helaas betekent dit ook het omgekeerde: met de verkeerde aanpak lijkt het alsof je alles blijft vergeten. Ik zie continue dezelfde fouten gemaakt worden, fouten die juist zorgen dat je meer vergeet dan onthoudt.

Lees je een stuk lesstof meer dan 1x? Herhaal je iets dat belangrijk is meerdere keren achter elkaar? Schrijf je de lesstof uit in samenvattingen die je op een later tijdstip weer leest? Als je op 1 van deze vragen ja geantwoord hebt, benut je jouw brein nog niet optimaal en kan je meer onthouden! Je brein is een pleaser en geeft je graag (maar onterecht !) het gevoel dat je iets weet, ook bekend als false belief of competence. Om iets te onthouden moet je jouw brein uitdagen en aan de slag krijgen: laten zweten is weten.

Hoe pas je dit toe?

Gelukkig zijn er effectieve methodes waarvan uit onderzoek bekend is dat deze ervoor zorgen dat je meer onthoudt. De meest eenvoudige methode waarmee je direct meer gaat leren is door te werken met flashcards. Veelgebruikte apps zijn Anki of Quizlet maar ook pen en papier voldoet! Als je dit combineert met het uitwisselen van flashcards met medestudenten, ben je niet alleen effectief maar ook efficiënt bezig. Dubbel winst!

Een andere effectieve methode is het maken van een mindmap. Met deze methode verbind je de kennis in je hoofd met elkaar zodat je alles op elk moment op kan halen. Met deze en andere effectieve methodes kan je stoppen met het gevoel van ‘oh, bedoelden ze dat…’ en beginnen met ‘dit weet ik!’

Conclusie

Elke dag studeren hoeft niet, sterker nog: grote kans dat je het fout aanpakt! Je brein is complex, maar de principes waarmee je optimaal leert zijn wel bekend. Met het gebruik van bewezen effectieve methodes hoef je niet meer uren en uren te studeren en kan je vergeten tot het verleden rekenen. Door de constante afleiding te neutraliseren met een app of eenvoudige to do lijstjes, neutraliseer je hun invloed op je brein. Zo beschik jij over de volledige capaciteit van je brein om te studeren en benut je de tijd nuttig en effectief. En met het gebruik van effectieve leermethodes zoals flashcard en mindmappen neem je de volgende stap en ben jij in staat de volledige potentie van je geheugen te benutten. Op die manier kan je stoppen met het vergeten van de lesstof en kan je beginnen met het scoren op tentamen. En er is nog meer! Lees nu hoe de beste studenten in Nederland een boek binnen no-time leren! 

× Vragen?