Hoe leer je voor een tentamen in één dag?

Sjirk Zijlstra

Sjirk Zijlstra

Morgen is het tentamen en je hebt je boek nog niet opengeslagen. Natuurlijk had je eerder moeten beginnen, maar nu heeft het geen zin om je daar druk over te maken. Hoe kan je dit het best aanpakken als je nog één dag hebt om te leren? In deze blog krijg je studiehacks om je aanpak te upgraden, zodat jij toch dat tentamen gaat halen. Dat je met deze troef last minute kan beginnen, negeren we maar even.

Een boek in een dag verslinden

Als je nou eerder was begonnen dan kon je nu gaan ontspannen. Maar daar is het nu te laat voor, het enige dat telt is hoe je in 24 uur een boek van 400 pagina’s en powerpoint slides van lessen die je niet bijgewoond hebt wel gaat leren én onthouden. Goed nieuws, met de onderstaande tips maak je de tekst snel eigen en onthoud je alles beter. Je moet alleen weten welke teksten je moet lezen en hoe je deze snel kan lezen.

Slimmer leren

Stond er maar in je boek wat er op het tentamen kwam, dan hoef je niet alles te lezen. Laat mij je dan vertellen dat dit wel gedaan is, maar niet in je boek. Je docent weet ook niet alle 400 pagina’s uit zijn hoofd. In de lessen heeft hij de belangrijkste benoemd, daar begin je mee! Geen nood als je er niet bij was, stuur nu een paar whatsappen naar diegene uit je klas die er altijd bij zijn. En anders kijk je even op stuvia.nl of studeersnel.nl of daar nog oefententamens beschikbaar zijn. Hierin benadrukt een docent vaak nog een keer wat de hoofdpunten zijn. En terwijl je wacht op een reactie van je medestudenten heb jij je eerste pauze verdiend, om daarna als een baas te beginnen.

Stop je interne stem

Nu je het boek weer open slaat, lijken de letters kleiner dan je herinnert en staan er minder plaatjes in dan je dacht. Conclusie: je moet toch meer lezen dan je had gedacht. Hoe lees je snel alle teksten en onthoud je deze voor het tentamen? Met deze 2 tips gooi je de rem eraf, verhoog je jouw leestempo én herinner je de tekst beter. Tijdens het lezen van een tekst herhalen veel mensen onbewust de gelezen tekst. Dit wordt met een mooi woord subvocalisatie genoemd, of je interne stem. Je leest eigenlijk dubbel en dat is helemaal niet nodig. Met zoiets simpels als een pen kan je dit al oplossen. Door de pen onder de zin van links naar rechts te bewegen helpt het je te focussen en door het tempo hoog te houden krijgt je interne stem geen kans. 

Lees meer tegelijk!

Met het gebruik van een pen om je focus te houden haal je ook de tweede rem van je leestempo: fixatie. Focus je eens op 1 woord in deze zin, bijvoorbeeld het woord fixatie. Waarschijnlijk zie je ook de woorden ervoor en erna, dat is je ‘bereik’. Dit bereik kan je met kleine stappen verhogen. Door het tempo van je pen langzaamaan te verhogen, stimuleer je aan een groter fixatie bereik en snel jij binnen de kortste keren over de woorden heen.

Conclusie

Met deze tips ben je in korte tijd in staat grote stukken tekst te lezen én te onthouden. Maak jezelf niet te druk als je niet na 2 pagina’s een 2x zo hoog tempo hebt. Snel lezen van teksten is een sport waar je door veel oefening steeds beter in wordt. Met de tips van deze blog kan je meteen beginnen! In onze online cursus vind je andere tips om beter te worden in snellezen en coachen we je om dit goed toe te passen. Met de juiste tips en adviezen word jij hier een meester in en leer jij vanaf nu elk tentamen in een dag.

Is er meer?

Als de tips van de vorige en deze blog je honger naar beter leren nog niet gestild hebben, is het tijd voor de overtreffende stap! Onze kennis over het brein is de afgelopen jaren bijna exponentieel gegroeid. Helaas haalt veel van die kennis het klaslokaal niet. De docenten weten wel WAT je moet leren, maar niet HOE je moet leren. Daarom kom je in de volgende blog erachter waarom jij een superbrein hebt en hoe je die kan ontgrendelen! 

× Vragen?