Je wil die studie wel afmaken, maar weet gewoon echt niet hoe je dat dan moet doen. Je gebruikt elk advies die je hebt gekregen op de middelbare school, maar een voldoende lijkt verder weg dan een vakantie op de Bahama’s. Op de middelbare school waren samenvatten en herlezen misschien de gouden standaard, maar voor je studie zijn dat achterhaalde methodes. In onze vorige blogs hebben we gekeken naar jouw situatie en alvast een paar oplossingen aangedragen. In deze blog neem ik je mee in de grootste valkuil van allemaal: oude technieken voor nieuwe situaties. Want die tips van de middelbare school mag je weggooien, die gaan je niet meer helpen. Je nieuwe studie vraagt om een nieuwe leeraanpak. Want als je docenten je alleen vertellen wat je moet leren, vertellen wij je hier wel hoe je moet leren.
Waarom werken oude adviezen niet meer?
Het is misschien maar een (paar) jaar geleden, maar de persoon op de middelbare school is een compleet ander persoon dan wie je nu bent. En hoewel iedereen kan zien dat je van buiten veranderd bent, weten maar weinig mensen dat de grootste verandering van binnen zit. Jouw brein ontwikkelt zich tijdens de middelbare school misschien wel sneller dan welke andere periode in je leven dan ook. Je brein heeft een upgrade gekregen, maar je moet de nieuwe software installeren om ermee te spelen. Grote kans dat jij net als de meeste studenten al een paar updates achterloopt. ZONDE!! Want als je net een nieuwe motor hebt gekregen, wil je toch wel even gassen? Met jouw brein is het net zo. Door gebruik te maken van leerstrategieën uit de middelbareschooltijd benut je niet het volle potentieel. Je blijft vastzitten op je oude niveau en je blijft de studie niet halen. Wat genoeg was voor de middelbare school, is dat niet voor je studie. Tijd voor een nieuwe aanpak!
Wat is er anders aan een studie?
Voor we je in een nieuwe jas steken, moet je eerste de oude weg doen. De adviezen van de middelbare school voldoen op je studie echt niet meer. We zeggen niet dat de middelbare school niets voorstelt (nou ok, misschien een beetje), maar de ingewikkelde modellen waar jij je nu mee bezig moet houden heeft NIETS meer weg van wiskunde uit de tweede klas. Kennis kan je zien als een netwerk van informatie dat met elkaar verbonden is. Met elk nieuw inzicht breid je dit netwerk uit en wordt de verbinding complexer. Je ‘netwerk’ van de middelbare school was overzichtelijk, met simpele technieken van toen was je snel in staat de juiste informatie te herinneren. Maar nu tijdens je studie breidt dat netwerk zich in hoog tempo uit en raak je het overzicht kwijt. Niet dat je opleiding zo uitzonderlijk is, maar omdat je oude technieken tekort schieten in deze nieuwe omgeving. Als je je niet snel aanpast, verlies je contact met delen van je netwerk. Resultaat: je vergeet gelezen of gehoorde informatie. Het is tijd om een nieuwe techniek te leren en bij te blijven met je nieuwe netwerk.
Middelbare school (boven) vs studie (onder). Dit schema geeft een (vereenvoudigd) idee van het verschil in complexiteit tussen de kennis (netwerk) uit de middelbare school en je studie.
Met welke simpele methodes leer je wel makkelijk?
Nu je weet dat je brein tot meer in staat is én waarom je studie zo vele malen complexer voelt, is het tijd om die twee te combineren. Want met de juiste technieken kan je ook complexe theorieën en grote hoeveelheden opslaan en onthouden. Het werkende mechanisme van deze succesvolle technieken maakt gebruik van de basis van onze kennis: het verbinden van informatie. Door de juiste technieken te gebruiken, versterk je de verbindingen en ben je in staat de kennis op het juiste moment toe te passen.
Leerupgrade #1: ZOEK & VERGELIJK
Een bijzonder effectieve manier om je leeraanpak te upgraden en jezelf in staat stellen complexe theorieën te onthouden is de techniek ‘Zoek en vergelijk’. Leren met deze techniek doe je door twee onderwerpen te kiezen die je moet leren en jezelf de volgende vraag te stellen: ‘wat zijn de overeenkomsten (of verschillen) tussen deze twee?’. Terwijl jij hierover nadenkt (en deze verschillen opschrijft), stimuleer jij het netwerk in je brein om verbindingen aan te leggen tussen deze twee onderwerpen: je leert!
Leerupgrade #2: MINDMAPPEN
Een tweede manier om effectief te leren is door het maken van een mindmap. Een mindmap maak je door een kernonderwerp in het midden van een A4 te plaatsen en deze te verbinden met andere onderwerpen of termen die een relatie hebben met het kernonderwerp. Door deze onderwerpen op papier met elkaar te verbinden, train je de bestaande verbindingen in je brein. Ook hier geldt: hoe vaker je dit doet, het beter je de stof leert.
VERGEET DIT NIET!
Het is duidelijk… op de middelbare school waren samenvatten en herlezen de gouden standaard, maar voor je studie zijn dit achterhaalde methodes. Je brein heeft een upgrade gekregen en schreeuwt om een techniek die van je superbrein gebruik maakt. Bovendien is het niveau van je studie complex en ligt het tempo hoog, dit vraagt om een hogere versnelling. Gelukkig kan je met effectieve methodes zoals ZOEK & VERGELIJK en MINDMAPPEN leren op een manier die je superbrein ontgrendelt. In onze NeuroStudent cursus gaan we dieper krijg je nog meer bewezen methoden, zodat je in staat bent overal en altijd je superbrein te gebruiken. Zo word jij onderdeel van de selecte groep studenten die niet alleen weten WAT ze moeten leren, maar ook HOE ze moeten leren.